پاسخگویی ۲۴ ساعته ۶۲۹۹۹۰۱۰- ۰۲۱

شناخت فرش

شناخت فرش

برای شناخت فرش ها ابتدا فرش های قدمت دار به دو گونه اند :
۱ـ تخت بافی
۲ـ فرشی که پرز دار
فرش پرزدار ابتدا در مغولستان بافته شدند که بعد از مهاجرت مردم از طریق جاده ی ابریشم به کشورهای خاورمیانه ای به  ایران ،عراق، ترکیه رسید .
این دو دولت بزرگ ایرانی و عثمانی به خاطر جنگ های بزرگ و همچنین مردمان در تجارت فرش هایشان را به اروپا و سایر نقاط جهان ارسال کردند و همه جا شناخته شدند
تولید فرش در امریکا از قرن ۱۹ میلادی ایجاد شدو ادامه دارد . 

تخت بافی

اصولا دارای کلاف عمودی هستند که جلوی ان تخته نیمکت میگذارد تا بافنده روی ان بشیند و کار کند تا افقی را از زیر تارهای عمودی حرکت و سپس گره ای ایجاد می کنند و اصولا از پایین دار به سمت بالا حرکت می کنند.
دار قالی فرش
دار قالی فرش

 قالی از دار قدیمی

۱-گلیم
۲-سوماک
پایان گلیم ، ریشه و نخهای اطراف
معمولا پایان کار فرشهای تخت و فرشهای پرزدار مانند پایان گلیم شناخته شده اند . در فرشهای تخت بافت بخش اصلی فرآیند پایان در این است که به جهت سر ریشه ها یا منگوله ویا گیس باف کردن پس از بافت تارهای عمودی بیشتر از پود ها امتداد می یابند.
ریشه ها فقط به جهت تزئینات فرش نمی باشند بلکه از دست بافته و پرزهای فرش محافظت می کنند.
کناره (شیرازه ) فرش نیز توسط نخهای اطراف فرش را تزئین کرده محکم نگه  می دارد. معمولا کناره عبارت اند از بستن یک یا چند نخ تار توسط پودها . (اگر بیش از یک تار باشد نخها به دور آن می پیچند) . ترتیب قرار گرفتن پودها نیز به صورت یک در میان و پیچیدن به ور تارهای عمودی در بافت به شکل ۸ (هشت) می باشد که بصورت جداگانه از میان تارهای جفت عبور می کنند .
فیلمی از تکلونوژی دار قالی در کشورمان

مواد رنگها‌ و شناخت فرش

تا قرن ۱۹ همه نخها توسط جوهر گیاهان و حیوانات رنگ می شدند .
به عنوان مثال : قرمز دانه رنگ قرمز ، گیاه جوشانده رنگ سبز ، پوست درخت بلوط رنگ قهوه ای ، نیل رنگ آبی و برگ مو رنگ زرد را شامل می شدند .
همه می توانند برای به دست آوردن طیف وسیع رنگها آنها را با یکدیگر ترکیب کنند، مزیت اصلی این مواد رنگزا زیبایی خوشایند و آهنگ ملایم آنها است .
رنگهای ثابت نیز در بیشتر موارد در مقابل کم رنگ شدن دوام زیادی دارند ولی این مواد رنگزا با اختراعی مبنی بر ارزانی مواد رنگ زای آنیلینی در سال ۱۸۵۶ با ترکیب قطران زغال سنگ کنار گذاشته شدند .
اکثر مواد رنگزای آنیلینی ثبات ندارند و بعد از مدتی رنگ آنها اساسا عوض می شود آنها همچنین نسبت به رنگهای گیاهی و حیوانی همتای خود در ظاهر بسیار تند و زننده هستند .
مواد رنگزای آنیلینی نیز در سال ۱۹۲۰ با ثبات مواد رنگزای کروماتیک از میان رفتند ولی اخیرا مواد رنگزای گیاهی به دلیل بی نظیر بودن در ملایمت و شفافی رنگ به مقدار زیادی احیاء شدند .

ابزار و مواد و شناخت فرش

شما برای تعمیرات (مرمت) جزئی یک فرش یا قالی کهنه و قدیمی به چند ابزار احتیاج دارید و همه آن ابزار در خرازی ها و فروشگاه های فلز آلات در دسترس شما هستند . مقدار مواد مورد نیاز به میزان زیادی به نوع تعمیر و مشکلات تمیز کردن سطح کار شما مربوط می شوند .
ـ اتو : همراه با کاغذ خشک کن برای بر طرف کردن لکه های گوناگون استفاده می شود .
ـ انبردست : یا دم باریک برای کشیدن سوزن نخ از وسط پرز فرشها در زمان مرمت استفاده می شود .
ـ قیچی : جهت آراستن پرزها استفاده می شود . برای پرزهای کوتاه قیچی هایی که تیغه راست دارند و برای آرایش دیگر پرزها قیچی هایی که لبه دار هستند و تیغه منحنی دارند.
(معمولا شما می توانید با خرید قیچی هایی با لبه تخت به هدف خود برسید ) ضمنا یک قیچی زنانه ۲۰ سانتیمتری نیز برای کارهای گوناگون مفید است .
ـ سوزنها : شما برای مرمتهای گوناگون قالی به مجموعه ای از سوزنهای راست و منحنی احتیاج خواهید داشت . برای کار با نخهای کلفت سوزنهای با سوراخ بزرگ انتخاب میشوند. شما به سوزنهای مخصوص مرمت با سایزهای ۲۰و۲۲ و سوزنهای خیاطی با سایزهای ۲و۶و۸  احتیاج خواهید داشت .
ـ انگشت دانه : در هنگام مرمت قالی بسیار ضروری است. بعضی وقتها برای فشار دادن سوزن در برگشت از پرز فرش احتیاج به نیروی زیادی دارید و انتهای سوزن خیلی آسان به انگشت شما آسیب می رساند .
شما همچنین به وسایل دیگری نظیر: فرشزن ، جارو برقی ، خاک انداز و جارو ، سشوار ، چاقوی کمکی، گیره چوبی بزرگ ، طناب لباس ، سوزن کلفت ، موچین ، چکش ، میخ فرش و تیوپ مقوایی احتیاج خواهید داشت . 
مواد
ـ پشم یا ابریشم : جهت مرمت پرزها و  تعمیر ریشه های اکثر فرشها و قالی ها استفاده میشوند . جهت هماهنگ کردن رنگها و اثر نخهای جدید کوشش و دقت کنید تا مانند نمومه اصلی شود .
ـ نخ خیاطی کتان و پنبه ای  در هنگام انواع  مختلف مرمتها با ساختارهای گوناگون نخهای مقاوم پنبه و کتان لازم می شود. این نخها با وسعت انتخاب رنگ و ضخامت در دسترس می باشند و باید با دقت با نخهای مشابه هماهنگ شوند .تا مانند نمونه اصلی گردند.
ـ موم : برای لیز کردن و نرم کردن سوزنها و نخهای پنبه و کتان استفاده می شود .
شما می توانید از شمع مومی که در بسته های کوچک و دو قسمتی فروخته می شوند استفاده کنید.
ـ کاغذ خشک کن سفید :‌ درزمان آزمایش ثبات رنگها استفاده می شود همراه با اتو در تمیز کردن اجسام ریخته شده روی فرش و جهت بر طرف کردن چربی ها و روغن ها استفاده می گردد.
ـ‌ شامپو فرش :‌ برای تمیز کردن  فرش و قالی استفاده می شود.
ـ‌ دترژانت پشم :‌ در مواقع خاص استفاده می شود. دترژانت ها با کیفیت عالی جهت بر طرف کردن لک استفاده می گردند.
ـ‌ گرد سیب زمینی :‌ جهت  رنگبری در مواقع خاص استفاده می گردد.
ـ‌ نمک : برای برطرف کردن لک
ـ‌ سرکه سفید :‌ برای بر طرف کردن لک

سرکه و پروکسید هیدورژن

 

این بود مقاله ای از شناخت فرش
مطالب زیر را بهتر است مطالعه کنید
تماس با ما