فرش در زمره محصولات گرانی است، که باید پول زیادی بابت دریافت آن پرداخت کرد. پس ضرورت دارد که همواره مراقبت از آن در اولویت باشد. که آسیب نبیند و دچار پوسیدگی نشود. راه هایی برای جلوگیری از پوسیدگی فرش وجود دارد، که اگر رعایت شود تا سال های طولانی می توان از یک فرش استفاده کرد. راه های جلوگیری از پوسیدگی فرش به شرح زیر است:
۱- نگهداری از فرش در یک مکان امن
۲- سر زدن مدام به فرش و بررسی تمام قسمت های آن
۳- تغییر مداوم موقعیت فرش، جهت انتقال هوا به قسمت زیر که مستعد پوسیدگی است.
۴- جلوگیری از خیس ماندن فرش
۵- شستشوی اصولی فرش
۶- عدم استفاده از شوینده های با فرمول شیمیایی قوی نظیر سفید کننده ها
۷- جلوگیری از قرار دادن فرش برای مدت طولانی در برابر نور خورشید
۸- نگهداری از فرش در مکان خنک
۹- برش قسمت پوسیده شده به دلیل جلوگیری از انتقال پوسیدگی به کل فرش
۱۰- استفاده نکردن حتی الامکان فرش در محیط هایی نظیر آشپزخانه به دلیل وجود رطوبت
پوسیدگی فرش چیست؟
زمانی که تمام تارو پود ها و گره های فرش سست شوند، به طوری که با گذاشتن دست، پرزها و نخ ها وارد دست گردند، پوسیدگی فرش به وجود آمده است. افرادی که در آشپزخانه از فرش استفاده می کنند، باید همواره جوانب احتیاط را رعایت کنند. زیرا این محل به شدت در معرض آب است و آب به شدت برای فرش ضرر دارد. در برخی اوقات ملاحظه می شود قسمتی از فرش زیر یا کنار یخچال قرار دارد و به طور مکرر خیس می شود، این خیسی کار را به جایی می رساند که کل آن قسمت باید حذف گردد، به گونه ای که اگر آن قسمت برداشته نشود، پوسیدگی فرش به تمامی فرش منتقل شده و کل فرش یک جا نابود خواهد شد. می توان گفت پوسیدگی فرش مانند بیماری سرطان دانست که اگر یک بخش بدن را درگیر کرد، اگر آن بخش برداشته نشود همه قسمت های بدن و در نهایت مرگ انسان را در پی دارد.
یک وضعیت عادی دیگر زمانی ایجاد میشود که فرش به طور ناصحیحی در انباری گذاشته میشود، مثلاً فرشی بلا استفاده است، آن را در انباری قرار می دهند، به دلیل اینکه برای مدت طولانی فرش بازبینی نشده است. در این شرایط ممکن است فرش ها خیس شوند. البته می توان گفت در این شرایط اگر فرش، خشک هم باشد ممکن است، پوسیدگی فرش به وجود آید. زیرا پوسیدگی اجتناب ناپذیر است. آن هم به دلیل بی توجهی شدید به فرش است. فرش هایی که در انباری و به دور از چشم گذاشته می شوند، ممکن است دچار کپک شوند و گاهی بوی کپک را نمیتوان حذف کرد. در برخی مواقع پیش آمده که رطوبت زیر یک خانه باعث میشود که فرش کف اتاق بالا به کپک تبدیل شود .
با این حال نباید زیاد نگران بود و وسواس به خرج داد. به این صورت که مقداری آب روی یک فرش، یا حتی مقدار زیادی آب، باعث کپک زدن نخواهد شد. آن چه اهمیت دارد این است که آب برای مدت زیادی بر روی فرش بماند و فرش طی یک مدت مدیدی خیس باشد. به عنوان مثال، اگر در حال خوردن یک لیوان آب هستید و در آن لحظه دست شما دچار لرزش شد و لیوان از دستتان افتاد و تمام آب موجود بر روی فرش ریخت نگران نباشید، اگر آب را به درستی از فرش جدا کنید. هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد در این زمان یک حوله می تواند به کار شما آید، حوله را بر روی قسمت خیس بگذارید تا آب درون فرش به حوله منتقل شود، البته باید بگذارید حوله چند دقیقه بر روی قسمت خیس باقی بماند. غالبا فرش هایی که در معرض دائمی رطوبت هستند، مانند فرش های جلوی حمام، زودتر دچار پوسیدگی می شوند.
متاسفانه رطوبت ناشی از آب نه تنها باعث پوسیدگی فرش و کپک زدن فرش می شود، بلکه باعث تغییر در رنگ نیز خواهد شد. به این شکل که رنگ ها از کیفیت اولیه خود می افتند و یا اینکه زرد شده و تداخل رنگ به وجود می آید. تنها کاری که در این شرایط می توان انجام داد این است که هر چه زودتر فرش را خشک کرد و آن را به یک قالیشویی متخصص مانند قالی شویی پرند ارسال کرد.
پوسیدگی فرش چیست و چگونه در فرش به وجود می آید؟
پوسیدگی فرش در معنای کلی به معنای سست شدن تار و پودهای فرش و به تحلیل رفتن آن است. موارد متعددی موجب پوسیدگی فرش می شود.
۱- رطوبت فرش
زمانی در فرش پوسیدگی به وجود می آید که رطوبتی را به مدت چند ماه با خود داشته باشد. به این صورت که وقتی اقدام به شستن فرش کردید، بدون این که کامل خشک شده باشد آن را در محل زندگی خود پهن کنید. در این شرایط قارچ ها به سمت فرش حمله کرده و باعث پوسیدگی فرش به مرور زمان می شوند.
۲- شستشوی بیش از حد فرش
مورد دیگری که در پوسیدکی فرش تاثیر گذار است، شستشوی بیش از اندازه فرش است. برخی از افراد به دلیل وسواس هایی که دارند اقدام به شستن فرش چندین بار در سال می کنند و این امر موجب پوسیدگی فرش می شود. زیرا شستن بیش از حد بافت فرش را نرم کرده و باعث از هم باز شدن گره های موجود در فرش می شود. بهتر آن است که فرش در سال فقط یک بار شسته شود.

۳- شستشوی غیر اصولی
مورد دیگر اثر گذار در به وجود آمدن پوسیدگی فرش، شسشوی غیر اصولی است. به این شکل که در جریان شست شو، قواعد برای هر فرش رعایت نشود و از مواد شوینده قوی و سفید کننده های مضر جهت تمیز شدن فرش استفاده گردد. خود سفید کننده ها از موارد مهم پوسیدگی فرش به شمار می آیند. زیرا مواد شیمیایی موجود در آن عمر نخ های موجود در فرش را کم خواهد کرد. هر چند که نخ های به کار گرفته شده از کیفیت بالایی برخوردار باشند، اما قدرت تخریب ترکیبات سفید کننده ها بیشتر است. پوسیدگی می تواند به دلیل قرار گرفتن زیاد فرش در برابر نور آفتاب باشد. گرمای ناشی از نورخورشید به بافت فرش تفوذ پیدا کرده و باعث پوسیگی فرش خواهد شد.
۴- وجود گلدان بر روی فرش
در خانه هایی که گل و گلدان زیاد است، اگر مراقبت صورت نگیرد با پوسیدگی فرش روبرو می شوند. به طور مثال گلدانگل بدون فاصله بر روی فرش قرار داده شود همینمورد به تنهایی باعث پوسیده شدن قسمت زیر گلدانمی شود. آن همبه دلیل نفوذ آب از گلدانبه درون قالی است.
۵- گرم بودن خانه
برخی مواقع پیش می آید که فرش ها را برای مدت طولانی درون خانهپهن نمی کنیم. به این شکل که بعد از مدتی استفاده تصمیم می گیریم آن ها را جمع کنیم، اگر محل نگهداری فرش گرم باشد، قطعا بعد از مدتی پوسیده خواهند شد. دلیل آناست که گرمای موجود باعث بهوجود یک بیماری درون فرش به اسم به زدگی می شود.
جلوگیری از پوسیدگی فرش
از فرش خود مراقبت کنید که دچار پوسیدگی نشود. امروزه با توجه به افزایش آگاهی مردم از طریق دنیای الکترونیک و اینترنت می توان با راه های زیادی آشنا شد. که به کارگیری آن ها از پوسیدگی فرش جلوگیری خواهد کرد. در کل می توان گفت مهمترین کاری که می توان برای جلوگیری از پوسیدگی فرش انجام داد، مراقبت همه جانبه از فرش است. به این صورت که در برنامه روزانه خود وظایفی را قرار داد که در آن به رعایت یک سری نکات مربوط به سلامت فرش پرداخت. باید همواره مراقب کودکان خود باشید، تا فرش را در معرض خطر پوسیدگی قرار ندهند.
تعمیر پوسیدگی فرش
زمانی که فرش شما پوسیده شد، کار از کار دیگر گذشته است و باید به یک متخصص در زمینه فرش جهت برطرف کردن مشکل مراجعه کرد. زیرا کار تعمیر پوسیدگی فرش با توسط متخصص در این زمینه انجام شود.